Voetbal

dinsdag 5 februari 2013

Zaalvoetbal in Nederland

Zaalvoetbal in Nederland

Ik heb het inmiddels op dit blog al regelmatig over het amateurvoetbal op de groene velden gehad maar nog niet over het zaalvoetbal in Nederland.



Hoogste tijd dus om hier eens over te schrijven aangezien zaalvoetbal ook een prachtig spelletje is.

Zaalvoetbal ook wel futsal genoemd is zeer goed voor je technische ontwikkeling



Zaalvoetbal is een zaalsport, een zaalvariant van het voetbal. De sport wordt ook wel futsal genoemd, een woord dat is afgeleid van de Spaanse woorden 'futbol' (voetbal) en 'sala' (zaal). Futsal of zaalvoetbal wordt gespeeld in een sporthal en met een plofbal (een voetbal maat 4 die bijna niet stuitert). Er wordt vijf tegen vijf gespeeld voor een periode van twee maal 25 minuten. De sport kent eigen regels en de grootte van het speelveld is net als bij handbal, ongeveer 40 bij 20 meter.

Topmerken Keepershandschoenen

In Nederland zijn er ruim 500 zaalvoetbal verenigingen en nog eens ruim 500 clubs waar het veld- en zaalvoetbal gecombineerd wordt. De meerderheid speelt natuurlijk buiten op het veld, maar zaalvoetbal verbetert je techniek absoluut waardoor je er op het veld weer profijt van kan hebben.

Ik ben er van overtuigd als je met jonge spelers regelmatig de zaal in gaat er later absoluut voordeel mee wordt gedaan op het veld.


Tenslotte nog een aantal regels uit het zaalvoetbal die verschillen met de regels op het veld.
  1. Geen buitenspelregel toegepast.
  2. Intrappen in plaats van ingooien.
  3. 2 keer terugspelen op de keeper is niet toegestaan (tenzij de tegenstander de bal heeft gehad of de bal uit is geweest.)
  4. De keeper mag de bal maar 4 seconden in zijn bezit hebben en moet derhalve de bal binnen 4 seconden wegspelen of binnen 4 seconden de middellijn gepasseerd hebben met de bal.
  5. Minder fysiek contact.
  6. Een gele kaart betekent dat de speler een tijdstraf van maximaal 2 minuten krijgt. Tijdens die 2 minuten speelt het betreffende team in ondertal, tenzij het team dat in overtal is scoort, dan mag het team dat in ondertal is het team met 1 speler aanvullen;
  7. Een rode kaart heeft dezelfde gevolgen als de gele kaart, echter de tijdstraf is maximaal 5 minuten en de speler die de rode kaart getoond krijgt wordt definitief verwijderd. Ook moet hij de zaal verlaten. Het team wordt pas weer met een speler aangevuld wanneer de 5 minuten voorbij zijn of het team dat in overtal speelt scoort.
  8. Er zijn zeven wisselspelers toegestaan en er mag onbeperkt gewisseld worden.
  9. Vrije trappen hoeven niet genomen te worden na een fluitsignaal van de scheidsrechter, maar behoeven binnen 4 seconden genomen te worden. Uitzonderingen hierop zijn strafschoppen en andere situaties waarin de scheidsrechter aangeeft dat een bal nog niet genomen mag worden.

Voetbalshirts.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten