Voetbal

dinsdag 19 februari 2013

Ontwikkeling van jeugdspelers is een grote uitdaging.

Ontwikkeling van jeugdspelers is een grote uitdaging.


Na het artikel over jeugdtrainers wil ik het hier hebben over de ontwikkeling van jeugdspelers in het algemeen.

Topmerken Keepershandschoenen

Jeugdspelers moeten zich op alle niveaus kunnen ontwikkelen. Daar is je eigen amateurclub voor verantwoordelijk, onder andere door goede jeugdtrainers in dienst te nemen of ze zelf intern op te leiden. 
Ik vind het absoluut ondenkbaar dat jonge spelers tijdens een training de bal niet meer dan 20 – 30 keer raken! Alle spelers moeten regelmatig een eigen bal hebben om te oefenen en zoveel mogelijk balcontacten te hebben. 

Techniektraining is goed voor de ontwikkeling van jeugdspelers.


Spelers moeten na jaren training niet alleen maar groter en sneller geworden zijn. Als spelers 2 of 3 keer per week trainen met veel aandacht voor hun technische ontwikkeling is de vooruitgang groot en soms zelfs spectaculair. 

Sportus.nl


De meeste spelers bij een amateurclub zijn niet een groot talent. Juist bij deze spelers kan snel grote vooruitgang worden verkregen. Uit onderzoek is gebleken dat de technische vorming tot en met de leeftijd van 14-15 jaar het beste te beïnvloeden is. 

Heel belangrijk is het dus om al vanaf de F leeftijd te beginnen met het kennismaken en aanleren van technische vaardigheden. Alles wat je er voor de groeispurt “instopt”, raken ze nooit meer kwijt. Het gaat trouwens niet alleen om technische vaardigheden, maar ook natuurlijk bij de oudere leeftijdsgroepen - om de tactische, conditionele- en mentale vorming van de spelers.

Voetbalshirts.com

In de praktijk:

Zoals ik al heb aangegeven is techniek heel goed aan te leren. Natuurlijk speelt talent een rol, maar in principe kan elke speler veel voetbal technieken zelf aanleren. Hieronder heb ik een aantal voordelen van techniektraining op een rij gezet. 

  1. Verbetering van je balgevoel.
  2. Vooruitgang van je coördinatie en lenigheid.
  3. Je krijgt meer tijd om tactische keuzes te maken.
  4. Meer dominant in het 1 tegen 1 duel.
  5. Het zelfvertrouwen van spelers wordt vergroot.
  6. Spelers wordt aangeleerd om uit elke spelsituatie te komen.
  7. Door spelers in steeds wisselende situaties technieken en bewegingen aan te leren, kunnen zij de technieken onbewust gaan gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten