Voetbal

maandag 18 februari 2013

Leden binden is net zo belangrijk als leden werven!

Leden binden is net zo belangrijk als leden werven!

In het blog van 14-02 heb ik het gehad over de acties die je kan organiseren om leden te werven voor je eigen amateurclub. 

Er wordt vaak meer aandacht besteed aan het het werven van de leden dan aan de binding met die zelfde leden. Als leden niet lang bij je amateurclub blijven met als gevolg dat het verloop groot is doe je uiteindelijk iets niet goed met elkaar. 

Leden binden is net zo belangrijk als leden werven.
Ik geef je hierbij 3 waardevolle tips die er aan bijdragen dat het verloop minder wordt en de binding met je leden automatisch versterkt.

Voetbalshirts.com

1. Besef dat er twee typen leden zijn - Besef goed dat er twee typen leden zijn: aan de ene kant het trouwe traditionele lid met hart voor je amateurclub, aan de andere kant het nieuwe type lid dat vooral geboeid is door de sport, succes in competities, etc. Het eerste type lid vervult vaker functies als vrijwilliger en is makkelijker te binden. De nieuwe leden wisselen makkelijker van vereniging. Maar als deze leden het naar hun zin hebben zullen ook zij bereid en gemotiveerd zijn om zich voor je vereniging in te zetten.

2. Breng de motieven in kaart - Onderzoek wat de 2 typen leden drijft om lid te zijn en te blijven. Achterhaal (bijvoorbeeld door middel van een enquête) wat leden vinden van je amateurvereniging, de organisatie en de georganiseerde activiteiten. Je kan hierbij onderscheid maken in technische zaken (trainingen, wedstrijden, materiaal, accommodatie, etc.) en bestuurlijke zaken (het bestuur, de bestuursleden, het informeren over het beleid, het contact met de leden, etc.).

3. Speel in op de motieven en wensen - Zet op een rij wat je leden willen en wat zij graag veranderd zouden willen zien. Breng hier prioriteiten in aan, de zaken waar leden écht ontevreden over zijn moeten het snelst aangepakt worden. Formuleer aanbevelingen, stel acties voor en maak een tijdsplanning. Het is verstandig om een commissie of werkgroep in te stellen die deze ontwikkelingen binnen je vereniging continue blijft monitoren, onderzoeken en evalueren.

 Hieronder volgen nog een aantal tips ter bevordering van de binding met je amateurclub:


  1. Zorg voor goede informatievoorziening naar je leden, potentiële leden, nieuwe leden en ouders over het doel, beleid en globale functioneren van de vereniging. Maak hiervoor bijvoorbeeld gebruik van (digitale) nieuwsbrieven of de website.
  2. Organiseer regelmatig nevenactiviteiten voor leden, ouders, vrijwilligers. etc. waarbij het sociale aspect centraal staat.
  3. Geef als bestuur regelmatig blijken van waardering voor prestaties  van sporters, teams, vrijwilligers, etc.
  4. Verzorg goede communicatiemogelijkheden tussen leden en bestuur.
  5. Organiseer activiteiten voor een goed doel of activiteiten in het belang van de club.
  6. Neem stelling tegen negatieve ontwikkelingen in de sport, dit vergroot de aantrekkingskracht van de vereniging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten