Voetbal

vrijdag 1 februari 2013

Het maatschappelijk belang van een goede amateurclub

Het maatschappelijk belang van een goede amateurclub


Onderstaand stuk kwam ik tegen op internet en wil ik absoluut met jullie delen.


Volgens pedagoog Lauk Woltring is een goede voetbalclub ideaal om jongens te leren waar hun grenzen liggen.

Met deze uitspraak, naar aanleiding van het incident in Eindhoven, wordt ook het maatschappelijk belang van goed georganiseerde (voetbal)clubs duidelijk. Ook jongens uit een ogenschijnlijk net milieu hebben hier baat bij. Voetbal als leerschool voor normen en waarden en dus goed gedrag.

Niet alleen voetbal maar ook maatschappelijk belang bij de amateurclubs



De stelling van meerdere pedagogen dat jongens een andere opvoeding nodig hebben dan ze nu vaak krijgen zal veel ouders verontrusten. Proberen we niet allemaal als ouders onze kinderen normen en waarden bij te brengen, zodat zij zich weten te gedragen in de maatschappij van vandaag.


De mishandeling van een jongen in Eindhoven door acht andere jongens die uit 'normale' families komen heeft veel tongen los gemaakt. Het op internet geplaatste filmpje van de mishandeling heeft voor veel commotie en verontwaardigde reacties gezorgd.

De pedagogen vragen zich af of deze jongens wel in een veilige omgeving zijn opgegroeid, met ouders die genoeg naar hen omkeken. Maar ook als dit wel het geval is dan houden zij hun kroost vaak af van fysiek gedrag. Jongens zijn nu eenmaal fysiek en bij kleine conflicten wordt er al snel geduwd en gestompt, iets wat ouders vaak de kop indrukken.

Juist dit gedrag moeten ouders niet te veel afremmen. Vooral moeders vinden het al gauw te ruig en grijpen in. De pedagogen stellen dat als je thuis het stoeien en 'vechten' verbied dan doen de jongens het stiekem en dus buiten de deur. Hun advies is, laat ze stoeien en hou een oogje in het zeil.

Door het stoeien leren de jongens waar hun grenzen liggen. Als ze dit jong leren zullen ze zich later juist minder misdragen, zo is de mening van de pedagogen. Stoeien is gezond en kinderen kunnen vaak heel goed zelf hun grenzen bepalen zonder dat een ouder (iemand) ingrijpt.

Het sportveld is volgens Woltring de plek voor jongens om op een goede manier hun agressie te beteugelen. Als ze op een goede club zitten, met een goede organisatie, trainers en begeleiders dan is zo'n sport als voetbal geweldig. Ze leren om iets met hun energie te doen, te presteren en een doel te bereiken en dit alles met regels en sociale controle. Een goede leerschool voor sportief gedrag, ook in het dagelijks leven.

Voetbalshirts.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten