Voetbal

donderdag 17 januari 2013

Nederlands amateurvoetbal mannen

Nederlands amateur voetbal mannen

Hieronder geef ik in het kort weer hoe het amateurvoetbal voor mannen is ingedeeld.

Het amateurvoetbal voor mannen in Nederland bestaat uit een zaterdag- en zondagafdeling waarvan de meeste clubs op 1 van deze dagen speelt, er zijn echter ook clubs die zowel een zaterdag als zondag afdeling hebben.

Al deze clubs zijn binnen Nederland verdeeld over 6 districten:
  1. Noord
  2. West 1
  3. West 2
  4. Oost
  5. Zuid 1
  6. Zuid 2
De derby in het amateurvoetbal Spakenburg tegen IJsselmeervogels


Afhankelijk van het niveau speelt een team een competitie op landelijk niveau of op districtsniveau. Teams kunnen naar een hoger niveau promoveren of naar een lager niveau degraderen. Elk district organiseert een eigen districtsbeker waarvan de winnaars om de KNVB beker voor amateurs spelen.

Bij de mannen wordt onderscheid gemaakt in de eerste elftallen van een club en de overige elftallen. Op eigen verzoek kunnen eerste elftallen ook uitkomen in de competitie van de overige elftallen, bijvoorbeeld als het niveau  te hoog is of als de club minder prestatiegericht is.

promo banner

Bij de 1e elftallen zijn er acht niveaus waarvan twee op landelijke niveau. Het hoogste niveau is de Topklasse, de op een na hoogte klasse is de Hoofdklasse. Op districtsniveau zijn er de eerste klasse tot en met de zesde klasse. Het totaal aantal niveaus bij de mannen komt hiermee dus op acht.

Met de introductie van de Topklasse in het seizoen 2010/11 is het mogelijk dat amateurclubs promoveren naar het betaald voetbal, al denk ik dat daar voorlopig geen gebruik van gemaakt zal worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten