Voetbal

dinsdag 26 maart 2013

Amateurclubs en "zonder respect geen voetbal"

Amateurclubs en "zonder respect geen voetbal"

Amateurclubs hebben sinds het verschrikkelijke incident in december 2012 met grensrechter Richard Nieuwenhuizen al veel gesproken over het geweld op en rond de voetbalvelden. We zullen er met elkaar voor moeten zorgen dat dit probleem aangepakt en opgelost wordt.

Logo zonder respect geen voetbal

De KNVB heeft woensdag 20 maart 2013 het actieplan ‘Tegen geweld, voor sportiviteit’ gepresenteerd. Dit plan is er voor de bevordering van het respect op en rond de voetbalvelden. 
Ze werken er in Zeist via programma's en activiteiten al langer aan om sportiviteit en respect onder de aandacht te brengen.

Adidas voetbalchoenen


Dit actieplan ‘Tegen geweld, voor sportiviteit’ bevat een aantal nieuwe maatregelen, en ligt ook de nadruk op een aantal bestaande activiteiten. Het doel van het plan is dan ook duidelijk: het tegengaan van geweld en het bevorderen van sportiviteit op en rond de voetbalvelden.
Het actieplan is tot stand gekomen mede dankzij de vele reacties van leden, de goede voorbeelden van verenigingen en het meedenken van diverse belangenorganisaties. Het merendeel van de in dit plan beschreven acties maakt onderdeel uit van het landelijke actieplan van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar een veiliger sportklimaat.
In de videoboodschap licht KNVB-directeur amateurvoetbal Anton Binnenmars het actieplan toe.


Een aantal belangrijke punten uit het actieplan zijn:
  • Tijdstraf bij (eerste) gele kaart
  • Bewijs sportief gedrag / verplichte cursus
  • Online publicatie alle tuchtuitspraken
  • Inzetten extra waarnemers bij risicovolle verenigingen
  • Hulplijn noodgevallen + meldpunt wanordelijkheden
  • Publiceren gedragsregels
  • Invoeren spelregelbewijs voor jeugdspelers
  • Verbeteren gebruik spelerspassen
  • Ondertekenen wedstrijdformulier met beide aanvoerders

Voetbalshirts.com


Voor het complete actieplan 'Tegen geweld voor sportiviteit': klik hier


Respect

Er zijn veel amateurclubs bezig om op een positieve manier uiting te geven aan het thema sportiviteit en respect. Een aantal van deze goede initiatieven lees je hier.

promo banner


Verenigingen die enthousiast aan de slag zijn gegaan het thema willen dit ook graag uitdragen. De KNVB wil deze verenigingen faciliteren door het Respect-logo beschikbaar te stellen. Verenigingen die bijvoorbeeld hun gedragsregels zichtbaar willen maken, kunnen hierbij het Respect-logo van de KNVB plaatsen. Verenigingen kunnen in dat geval hun gedragsregels mailen naar: respect@knvb.nl.

In de verenigingskit die de KNVB heeft ontwikkeld zijn een aantal opgemaakte uitingen te downloaden.



FC Barcelona

Info o.a. afkomstig van: www.knvb.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten