Voetbal

donderdag 7 februari 2013

Matchfixing ook in het amateurvoetbal?

Matchfixing ook in het amateurvoetbal?

Deze week is er veel nieuws over omkoping/matchfixing in het voetbal, het 1e waaraan ik moest denken was: "komt dit ook in het amateurvoetbal voor"?

Onderstaand artikel kwam ik tegen op internet en wil ik dan ook graag met jullie delen.

Artikel:
De afgelopen maanden stonden toch in het teken van ‘Matchfixing’. Voetbal International-onderzoeksjournalist Iwan van Duuren schreef er zelfs een boek over en een paar jaar terug kwam er in het boek ‘Vals Spel’ de omkoping door de FiFa aan het licht en werd de term ‘Belchinezen’ een nieuw woord die aan de Dikke Van Dale kon worden toegevoegd. Deze week kwam Europol met het volgende bericht naar buiten:

Omkoping / matchfixing in het voetbal is een groot probleem!


Op grote schaal is er in de voetballerij spraken van ‘matchfixing’. Dat heeft de Europese opsporingsautoriteit Europol maandag bekendgemaakt op een persconferentie in Den Haag. Volgens Europol is er bij ruim 380 wedstrijden sprake van omkoping. Daaronder zijn wedstrijden uit de Champions League en EK- en WK-kwalificatiewedstrijden, meldt De Telegraaf. Er zijn 420 officials en spelers uit vijftien landen bij betrokken, aldus Europol. Vijf Nederlanders staan op de lijst van verdachten. In totaal is er met de matchfixing een bedrag van zestien miljoen euro gemoeid.



Volgens Europol worden veel van de illegale praktijken aangestuurd vanuit AziĆ«. Het huidige onderzoek heeft achttien maanden in beslag genomen. Volgens de organisatie is het nog maar het begin. Directeur Rob Wainwright spreekt van ‘het topje van de ijsberg’. Het is volgens hem het grootste onderzoek naar matchfixing aller tijden. Concrete namen en wedstrijden zijn er niet genoemd.
Wat mij bevreemdt, is dat er alleen wordt gerept over Betaald Voetbal. Zullen ze met het ‘topje van de ijsberg’ ook rekening houden met het Amateurvoetbal ? Natuurlijk zijn wij niet roomser dan de paus en weten we dat er ook in het amateurvoetbal wedstrijden worden weg gegeven. Van standaard-elftallen tot wedstrijden die door de veteranen worden gespeeld. Men spreekt vaak over competitievervalsing als bepaalde spelers uit voorzorg aan de kant worden gehouden (om geen gele kaart op te lopen indien een elftal al geplaatst is cq. zichzelf veilig heeft gespeeld). Wie kent het niet ? “Jongens, hoeveel kratjes zijn er nodig om ons te laten winnen? “. In het voetbal wordt vaak in termen van bier gedacht, aangezien dat een gezamenlijke vriend is. De tegenstander blij met de 3 punten, die ze ‘o-zo-hard-nodig-hadden’ (voor promotie dan wel handhaving) en de andere partij kan gratis de 3e helft spelen. Wat te denken van de ‘salonremises’ als beide ploegen beide 1 punt nodig hebben/hadden ? In het betaald voetbal is het beste voorbeeld wel de wedstrijd uit 2003. PSV stond voor de laatste wedstrijd 3 punten voor op Ajax. Een gelijkspel zou dus volstaan om voor de zeventiende keer landskampioen te worden. Het geluk trof PSV dat tegenstander FC Groningen aan een gelijkspel genoeg zou hebben om de nacompetitie te ontlopen. Ajax won op die laatste speeldag met 3-0 van sc Heerenveen, maar hoorde al gauw genoeg dat het niet genoeg zou zijn om PSV te achterhalen. De Eindhovense ploeg en FC Groningen speelden een oersaaie wedstrijd die uiteindelijk eindigde in een 0-0 eindstand. PSV blij, FC Groningen blij. Typerend: Martin Drent stond een kwartier lang klaar om in te vallen bij de Groningers, maar de bal bleef maar in het spel zonder overtreding of doeltrap.
Zoals doping bij de wielersport lijkt te horen, zal Match-fixing op welke manier dan aan bij het voetbal kleven, of je nu prof of amateur bent……


Bron: http://www.hethaagsamateurvoetbal.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten