Is de scheidsrechter ook een sportman?
Discussies over het functioneren van de scheidsrechter zijn er altijd al geweest en zullen er ook altijd wel blijven denk ik, het is nu eenmaal onderdeel van het spel en zonder een scheidsrechter natuurlijk geen wedstrijd.
In het profvoetbal is er bijna altijd discussie over de "scheids" laat staan bij het amateurvoetbal. De profs kunnen beschikken over de beste scheidsrechters en bij je eigen amateurclub mag je vaak al blij zijn dat er überhaupt iemand is die je wedstrijd wil fluiten.
Pierluigi Colina is 1 van de beste scheidsrechters aller tijden. |
Scheidsrechter zijn is geen sport op zich maar je hebt in mijn beleving zeker wel een sportmentaliteit nodig om de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Vandaar ook de kop van dit artikel "Is de scheidsrechter ook een sportman?" Ik vind van wel aangezien de scheidsrechter er ook van alles aan moet doen om een goede prestatie te leveren. Hieronder zal ik een aantal belangrijke punten toelichten waaruit dit zal blijken.
Goede arbeid-rust verhouding
Als je goed wil fluiten en hogerop wil komen, moet je er veel voor doen en voor laten. Je moet goed letten op je arbeid-rust verhouding, zeker als je kijkt naar het programma van scheidsrechters die ook internationaal actief zijn. Dat is vergelijkbaar met het schema van een voetballer in een Champions League-cyclus. En veel scheidsrechters hebben er bovendien nog een baan naast, al is het soms voor een beperkt aantal uren.
Hoewel je geen sport beoefent, moet je wel goed en met regelmaat trainen. Je hebt immers een functie waarbij je veel en intensief fysiek actief bent. Bij een wedstrijd op topniveau zit je als scheidsrechter gemiddeld op 85 procent (of hoger) van je maximale hartslag. Ook bij wedstrijden op een lager niveau wordt er een behoorlijke prestatie van je lichaam gevraagd.
Specifieke training
Als scheidsrechter ben je verantwoordelijk voor je eigen fitheid. Je moet dan ook weten wat er van je gevraagd wordt en hoe je je daarop kunt voorbereiden. De een doet dit in de sportschool, de ander op het veld. Een derde volgt weer een trainingsprogramma bij een looptrainer. In de wedstrijd moet je starten en stoppen, versnellen, wenden en keren. Deze activiteiten vragen een specifieke training, die je niet op een loopband kunt doen.
Als scheidsrechter hoef je niet het vetpercentage te hebben dat een topatleet heeft. Maar een gezond (!) gewicht, is zeker belangrijk. Zeker als je weet dat de kans op blessures fors toeneemt naarmate je ouder wordt en overgewicht hebt. Fitheid heeft overigens ook te maken met hoe je eruit ziet. Als jij met 15 kilo overgewicht het veld op stapt, heb je alle schijn tegen. Vooral bij beslissingen die je neemt op grote afstand...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten