Wat te doen met trainers en leiders die schelden?
Het is natuurlijk prachtig als je kind het goed naar haar of zijn zin heeft bij je amateurclub en geniet van de trainingen die worden gegeven en de wedstrijden die worden gespeeld.
Helaas valt er ook wel eens wat voor waardoor het niet zo leuk is, op zich geen probleem aangezien dat op school en thuis ook wel eens gebeurt.
Schelden als trainer / leider maakt veel kapot |
Maar wat nu als je kind te maken heeft met een trainer die tekeer gaat en zelfs gaat schelden als er iets niet naar zijn zin gaat? Dan gaat het naar mijn mening absoluut over de grens en moet je als ouder(s) er zeker wat van zeggen. In het onderstaande artikel wat ik absoluut met jullie wil delen lees je hoe hier mee om te gaan en wat te doen.
Artikel:
Als kinderen worden vernederd, getreiterd, geïntimideerd of uitgescholden door een coach, wacht dan niet af tot dat het beter zal worden. Het is aan ú om actie te ondernemen !
Ik heb geconstateerd dat te veel ouders onacceptabel gedrag tolereren van de coaches / leiders van hun kinderen omdat de ouders bang zijn dat hun kinderen dan meer wissel moeten staan of dat als ze te veel opschudding veroorzaken het idee hebben dat dan de situatie nog meer zal verslechteren.
Als u zelf niet opkomt voor het spelplezier van uw kinderen, is er waarschijnlijk niemand
anders die dat zal doen. Als u verdraagt dat een coach uw kind uitscheldt of kleineert dan is kans groot dat uw kind het vertrouwen verliest, niet meer van het spel kan genieten en misschien zelfs helemaal wil stoppen met sporten.
En geloof me, dit gebeurt veel. Ik krijg veel e-mails en brieven over dit soort zaken.
Dit is eigenlijk het onderwerp waar sport-ouders het meest mijn advies over vragen.
Het meest recente voorbeeld kreeg ik via de mail van een moeder van een 11-jarige middenvelder, volgens insiders een goede voetballer.
Echter, wanneer hij aan de bal is en er gaat iets fout en de coach dat er al schreeuwende nog eens extra stevig inwrijft bij die betreffende speler dan laat hij zijn schouders hangen en raakt gefrustreerd, zegt ze. Het gebeurde zo vaak, dat die jongen bij de laatste wedstrijd zijn moeder smeekte om naar huis te gaan. Nu is hij zo ver dat hij wil stoppen met voetbal, zei zijn moeder.
“Hoewel ik vind dat hij niet moet opgeven is het openlijk vernederden door je eigen coach natuurlijk niet de manier om hem vooruit te helpen”, zegt ze.
We hebben veel advies voor ouders die kinderen hebben die het vertrouwen hebben verloren door het toedoen van de coach.
Wat te doen
Allereerst moet u een gesprek aangaan met de betreffende coach. U moet dit doen op een neutrale plaats en op normale toon, zonder verwijten, schreeuwen of beledigen van de coach. Zorg ervoor dat u de coach benadert wanneer hij of zij de tijd heeft om met u te praten en zorg ervoor dat uw kinderen of andere kinderen niets van uw gesprek kunnen horen of te horen krijgen.
Je zou kunnen beginnen met noemen van een aantal positieve dingen die u over de coach kunt vertellen. U zou kunnen zeggen, “Ik heb echt bewondering voor de manier waarop u focust op het samenwerken in dit team. En mijn zoon heeft veel van u geleerd over communicatie. “
Vervolgens geeft u aan op welke manier van coachen niet goed aankomt bij uw kind. U zou kunnen zeggen: “Wanneer je zo schreeuwt naar mijn zoon, werkt dat heel erg door op zijn zelfvertrouwen. Het geeft hem het gevoel dat hij zó slecht is dat hij wil stoppen met het team. Ik denk niet dat dit is wat je bedoeld.”
Een paar woorden ter verdediging van de coaches. Als je op een beschaafde manier praat over welke invloed hij als coach heeft op het spelplezier van uw kind dan kan hij niets anders dan zijn manier van coachen aanpassen. Ik heb e-mails van coaches die hebben gezegd dat dit precies is wat er met hen vroeger is gebeurd. Te vaak coachen ze op een manier waarop ze vroeger zelf werden gecoacht. Een goede coach staat open voor positief bedoelde feedback en is niet bang om zijn coaching-stijl aan te passen. Positief coachen is de enige manier om kinderen (en volwassenen) iets te leren.
Echter, als de coach niet reageert, is het tijd voor u om te beslissen of deze coach zoveel schade aan het vertrouwen van uw kind toebrengt dat het verstandiger is om op zoek te gaan naar een ander team…
Succes !
Info o.a. afkomstig van: voetbalmentalcoach.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten